AVM’lerde kavga

Bu yıl turizmde yaşanan gerilemeyle yabancı müşterisi azalan ve Fetullahçı Terör Örgütü’nün hain darbe kalkışmasının ardından piyasalarda yaşanan sarsılmayla boğuşan perakendeciler ile AVM yönetimleri arasında yine kira kavgası çıktı.

HERKES ZARAR GÖRECEK
Bu süreçte AVM yatırımcılarından herhangi bir kira indirimi desteği alamadıklarını belirten marka sahipleri, geçtiğimiz hafta bir araya geldi. 62 marka adına yaklaşık 90 kişinin katıldığı toplantıda, ortak alan giderleri ve döviz kuruna endekslenen kiralar en önemli gündem maddesi oldu. Twigy’nin sahibi Sinan Öncel, “Toplantıya katılan markaların toplamda bin 500’ün üzerinde mağazası var. Hepimiz bir süreliğine ciro bazlı kiralama yapılmasını talep ediyoruz. Bağdat ve İstiklal Caddesi neredeyse boşaldı. AVM’lerin de böyle olmasını istemiyoruz. Amacımız ortak bir çözüm bulmak. Yoksa her iki taraf da zarar görecek” dedi. Cironun kiraya oranının yüzde 8’lerden 20’lere çıktığını vurgulayan Öncel, “Büyük mağazanın yükünü küçüklerin üstüne yıkıyorlar. Bu sürdürülebilir değil” dedi. Gizia markasının sahibi İsmail Kutlu ise, AVM yatırımcısının yaptığı yatırımın geri dönüşünü 7 yılda almak istediğini belirterek, “Ülke olarak zor dönemlerden geçiyoruz. Şu süreçte geri dönüşü 7 değil de 9 yılda alsan ne olur?” dedi.

TOKİ BİLE FAİZ İNDİRDİ
TOKİ’nin ve bankaların piyasayı hareketlendirmek için faizlerde indirime gittiğini hatırlatan Kutlu, şöyle konuştu: “AVM’ler mağazalara destek olmak adına hiçbir şey yapmadı. Marka olarak bugüne kadar yüzde 40’tan fazla indirim yapmadık ama ciromuzu tutturmak için bu sezon yüzde 50+20 indirime gitmek zorunda kaldık. Kârlılık iyice düştü. Cironun yüksek olması markanın mutlu olduğu anlamına gelmiyor. Kirada indirime gidilsin, gelirin yüzde 20’sini ortak gider olarak vermeye hazırız.”

KÜÇÜLMENİN NEDENİ KİRA DEĞİL
Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi Belgü ise ticaretin doğası gereği bazı perakende işletmelerinin çeşitli sebeplerden dolayı küçülmeye gittiğini belirterek, “Bu bir gerçektir. Ancak bunu sadece kiralara bağlamak yanlış bir tespit olur” dedi. Son 9 yılda AVM’lerde yapılan cirolarda yüzde 250 artış yaşandığının altını çizen Belgü, AVM’lerin borçlanmadan ve yurtdışı fonlamalardan dolayı bazen yabancı döviz kuruyla kiralama yaptığını, bunun orta ve uzun vadede döviz kurlarının enflasyonun altında kalması sebebiyle perakendecinin hep lehine bir durum oluşturduğunu belirtti. Belgü, “Cirolar hem döviz kurlarının hem de enflasyonun çok üstünde seyrediyor. Kira giderleri perakendecilerin toplam giderlerinin yüzde 15’i civarında. Dolayısıyla kiralarda yapılması gündeme getirilen indirimlerin perakendecinin giderlerine etkisi en fazla yüzde 2 olur” açıklamasını yaptı.

KEPENK İNDİRME GÜNDEME GELDİ
62 markanın yaşanan zorluklar nedeniyle avukat tuttuğunu vurgulayan İsmail Kutlu, “Sulh olmazsa AVM’lere uyarlama davası açacağız. Aksi takdirde özellikle küçük metrekareli mağazalar ayakta kalamaz ve kepenk kapatır” ifadelerini kullandı. Sinan Öncel ise, son 3 yılda doların yüzde 50 arttığını, turist sayısının da yüzde 80 oranında azaldığını belirterek, “Yaptığımız toplantıda ‘kepenkleri indirelim’ diyen marka sahipleri de oldu. Bütün talepleri değerlendiriyoruz ama ilk önceliğimiz sorunu sulh yoluyla çözüme kavuşturmak” dedi.