Kurban Eti Nasıl Tüketilmeli

Kurban etiyle ilgili aklınıza takılan ne varsa cevaplamaya geldik. Sağlıklı ve leziz et tüketmek için işte yapmanız gereken 5 şey!

Kurban Bayramı ile her evin mutfağında pişecek olan leziz et yemeklerinin ve ardından ikram edilecek tatlıların keyfini, dikkat edeceğiniz birkaç önemli nokta sayesinde, sağlığınızı bozmadan çıkartabilirsiniz.

Özellikle kalp, hipertansiyon ve diyabet gibi kronik hastalığı olan; gastrit, ülser gibi mide rahatsızlığı bulunan kişilerden biriyseniz, diyetteyseniz ya da yaşı ilerlemiş aile büyüklerinizin sağlığı konusunda endişeleriniz varsa, bayramda doğru et tüketiminin nasıl olması gerektiği konusunda bilgi sahibi olmalısınız. Diyetisyen Berna Ertuğ, Kurban Bayramı’nda et tüketirken dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

Kırmızı et tüketimi miktarını sınırlayın

Kırmızı ette bulunan yüksek miktardaki doymuş yağ, kandaki kolesterol seviyesini yükselterek koroner kalp hastalıkları riskini artır. Bayram süresince et tüketim miktarında ve sıklığında çok dikkatli olunmalıdır. Öğünlerde 2-3 köfte kadar (60-90 gram) et tüketimi günlük et gereksiniminizi karşılayacaktır.

Izgara, fırın ve haşlama yöntemlerini tercih edin

Kanserojen öğelerin oluşumuna meydan vermemek, vitaminlerin kaybını ve besin zehirlenmelerini önlemek için eti ızgara, fırın ve haşlama yöntemleriyle pişirmenizi tavsiye ediyoruz.

Kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalı. Katı yağlar et yemeklerinde kullanılmamalı, etin kendi yağı ile pişmesi sağlanmalı. Et kullanılarak yapılan sebze yemekleri de yağ eklenmeden pişirilmeli. Mangal yaparken etleri ateşten 15 santimetre uzakta tutmalı ve kömürler kor halini aldıktan sonra pişirilmeli. Etin hem içi, hem de dışı iyi pişmiş olmalı!

Eti kesilir kesilmez tüketmeyin!

Taze kesilmiş etin sindirimi çok zor olacağı için hazımsızlığa neden olacak. Etler buzdolabında 1-2 gün bekletilerek tüketilmeli Etler büyük parçalar olarak değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak, poşet veya yağlı kâğıda sarılarak saklanmalı.

Doğru saklama yöntemlerinin kullanılması ile hem besin öğelerinin kayıpları en aza indirilmiş hem de mikroorganizmaların çoğalması engellenmiş olur. Etler buzdolabında 0-2 santigrat derecede 3-5 gün, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede 3 ay saklanabilir.

Eti kalorifer üzerinde çözdürmeyin

Pişirmek için buzluktan çıkartılan etleri çabuk çözdürmek için uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler sağlık açısından tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu yöntemlerin yerine etler buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmeli.

: ,