Sabuncubeli Tüneli

Karayolları Genel Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre, Sabuncubeli Geçidi’nde yürütülen “Sabuncubeli Tüneli ve Bağlantı Yolları Projesi”nde önemli mesafe katedildi. İzmir-Manisa yolunun 580 rakımından geçen ve yüzde 9 eğimli, 14 virajlı Sabuncubeli bölümünde yürütülen projede çalışmalar 24 saat esasıyla devam ediyor. Çift tüp tüneli 4 bin 70 metre, bağlantı yolları 2 bin 530 metre olan, toplam uzunluğu 6 bin 600 metreyi bulan projeyle yolun eğimi de düşürülecek.

Projenin tamamlanması ile tünel içinde yüzde 1,5 yol eğimi olacak ve bu kesimde yüksek 9’luk yüksek eğim ve 14 viraj ortadan kaldırılacak. Bu sayede yol, güvenli ve konforlu seyahat sağlanacak.YOL UZUNLUĞU KISALTILACAK
Tünelle günde 30 binden fazla araç geçen İzmir-Manisa karayolundaki rampaların kaldırılarak yol uzunluğunun kısaltılacak. Proje sayesinde yolun standardının yükseltilerek kullanıcılarına güvenli ve konforlu seyahat imkanı sağlanması amaçlanıyor. Oluşabilecek trafik kazalarının en aza indirilmesini amaçlayan projede, tüneldeki kazı yüzde 63 tamamlandı. Tünelde toplam 564 bin metreküp kazı yapılacak Sabuncubeli Tüneli’nde 30 bin kamyon hafriyat taşınacak. Tünelle kış aylarında yaşanan ulaşım sorunlarının ortadan kalkması, yüksek maliyetli bakım ve işletme giderleri ile zamandan tasarruf sağlanması öngörülüyor.2017 SONUNDA TAMAMLANACAK
Sabuncubeli Tüneli’nin 2017 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor. Sabuncubeli, Manisa ve İzmir’i Spil Dağı ve Yamanlar Dağı arasından birbirine bağlıyor. Tünelin en yüksek noktası 685 metre rakıma sahip. Ünlü Türk gezgin Evliya Çelebi de Sabuncubeli’nden bahsetmişti. Çelebi; seyahatnamesinin 9. cildinde “korkunç” olarak nitelendirmişti. Sabuncubeli Geçidi, İzmir’in kuzeydoğu yönünde şehirsel gelişiminin doğal uç sınırını oluşturuyor. Ege’deki turizm merkezleri dünyaya açılacak. İki tüpün uzunluğu ise 8 bin 15 metre olacak